rólam

Honnan Hová tartok?

- Eddigi életutam és jövőbeli terveim -

Több olyan esemény történt életem első 6 évében, melyek hatására gyermekként úgy éreztem magam, mint akinek túl hamar kellett felnőnie.
"Bárcsak felnőttként az lehetne a munkám, hogy a lelki problémákon segítek továbblépni." - ábrándoztam, amikor arról kérdeztek, hogy mi leszek, ha nagy leszek. Persze akkor 8-10 évesen még fogalmam sem volt róla, hogy ilyen hivatás létezik...

Az emberi psziché és a traumafeldolgozás iránti érdeklődésem mellett mindig szükségem volt valami kreatív tevékenységre. 10 éves korom óta tervezek és készítek ruhadarabokat, így a gimnázium után a termék és formatervezés területén folytattam tovább tanulmányaimat. A főiskolát egy egészségügyi probléma végett abba kellett hagynom és Kelet-Magyarországra visszaköltözve (mivel nem találtam hasonló területen főiskolai képzést) fel kellett adnom addigi álmomat és pályát módosítottam. Belső utazásaim során tárult fel előttem, hogy milyen fogadalmak született akkor bennem, melyek a következő 6 évben racionális döntések sorozatát indították el életemben. 

Visszaköltözve a Nyírségbe először pénzügyet, később könyvelést tanultam, majd az ellátási láncban helyezkedtem el. A napi munkám után hazaérve, mindennap késő estig a számomra legszeretettebb tevékenységeimnek éltem, a hobbiként megmaradt ruhatervezésnek és készítésnek, valamint a gyermekkorom óta foglalkoztató traumafeldolgozás tudományának tanulmányozása. 

Igazán a 2015-ben történt vetélésem indította el a gyakorlati önismeret útján, hiszen a gyászfeldolgozás hiánya további testi tüneteket generált.

Amikor 2020-ban szülési szabadságom után újra visszatértem a munka világába, már nem volt elég, hogy hobbi maradjon mindaz, ami hivatás is lehetne. Annyi nehézségen küzdöttem át magam várandósságaim alatt, hogy végre megtapasztalhattam azt az erőt, mely által bele tudtam állni a gyermekkorom óta bennem dübörgő elhívásomnak, hogy felfedezhessem azokat a módszereket, melyek segítségével a traumafeldolgozást segíthetem. Az akkor már 5 éve tartó krónikus gyulladás kapcsán letettem arról, hogy további kemikáliákkal próbáljam visszaállítani a belső egyensúlyomat, így pszichológushoz fordultam segítségért, hiszen az addigi testi kezelések nálam nem működtek.

Ekkor „véletlenül” találtam rá a Belső utazás módszerére, mely által végre hozzáfértem a tüneteimet fenntartó érzelmi okokhoz. A módszernek azóta is szerelmese vagyok, hiszen többet adott számomra, mint pusztán a tüneteim elmúlását. 2021-ben szereztem life coach képesítést, 2023-ban pedig Belső utazás kísérői akkreditációt.

Az egészségügyi pályától korábban eltántorító fóbiám feloldása révén már nyitni tudtam azon gyógyításban közreműködő területek felé, melyek mindig is foglalkoztattak. Jelenlegi tanulmányaim arra irányulnak, hogy a jövőben az érzelmi továbblépés mellett a testi rehabilitációban is segíthessem a hozzám fordulókat.

- Résztől az egész felé -

Hitem szerint a földi életem célja a tapasztalás általi fejlődés, azaz a viselkedésemet és gondolkodásmódomat fenntartó egészségtelen sémáim átírása.
Alapvetően vallásos keresztény neveltetést kaptam, így életem alapköve a kapcsolódásom a Jóistennel, és az utam során több olyan traumaként megélt életesemény rakódott egymásra, melyek terhe alatt egy mélyebb megértés, a mélylélektan felé tereltek elakadásaim...

Ha a dualitást (jónak és rossznak címkézést) kiveszem az egyenletből, akkor számomra csak egy kérdés marad annak kapcsán, amin épp keresztül megyek: „Hogyan történik értem az, amit most tapasztalok?”

Meggyőződésem, hogy minden önismereti módszer/eszköz/technika ereje összeadódik, hiszen rétegről rétegre közelebb kerülünk problémáink „gyökér okaihoz”.

Számomra egy adott önismereti módszer ereje abban rejlik, hogy képes-e a meglévő sémáimat (szerzett észlelési és gondolkodási struktúrámat) átalakítani. Ezekhez a sémákhoz kognitív módszerekkel lassabban lehet hozzáférni, hiszen a tudattalanban vannak.

Mire is gondolok pontosan (egy példán át érzékeltetve)?

Például függőségek (amikor egy, az egyénre káros viselkedés rombolóvá válik) hátterében  feltételezhetően az áll, hogy az illető nem tanulta meg gyermekkorában kezelni a szorongásait, melyek oldására aztán kemikáliákat/eszközöket hív segítségül a későbbiekben. De hogyan lehet hozzáférni ahhoz, ami a szorongást elindítja? Ha visszamegyünk abba az érzelmi állapotba, ami a sémát létrehozta, hiszen a szorongás csak az alapeseményre adott reakció. Ha átíródik az alapesemény érzelmi megélés, az rendszerszintű változást hozhat az életünkben. 

(Átírt séma -> új gondolatok -> új reakciók/viselkedés -> új fiziológiai folyamat, korábbi testi tünetek elmúlása, hiszen ami eddig fenntartotta, az átíródott.)

Ezt a mélyen átalakító folyamatot találtam meg a saját nehézségeim megoldásának keresése közben, a Belső utazás módszerében.

„Haladni akarsz az életedben, de sokszor egyik lábad a féken van. Ahhoz, hogy szabad lehess, meg kell tanulnod elengedni. Elengedni a sérüléseket. Elengedni a félelmet. Nem táplálni tovább a régi fájdalmakat. Az az energia, amivel a múltadba kapaszkodsz, visszatart az új élettől. 

Mi az, amit ma elengednél?”

Mary Manin Morrissey
utánkövetés

Utazóim visszajelzései​

Remélem, hogy utazásodat követően a Te életed is változásnak indult, és közelebb jutottál nehézségeid megoldásához.

5/5
"... Olyan erősen megtartott, velem volt végig. Kiemelkedő volt az értő figyelem, amivel felém fordult. Azt éreztem, segít megfogalmazni és összeszedni, amit érzek, amikor kicsit elvesztem bennük. Teljes odaadással ment végig velem a folyamaton. Hálás vagyok és ajánlom minden gyógyulni vágyónak!"
V. Eszter
5/5
"Általad megtapasztaltam, hogy mi is az az állapot, amit ilyenkor elő szeretne idézni az ember és így már sokkal könnyebben sikerül is ezt elérni. Azóta szorosabb a kapcsolatom párommal és könnyebben kimutatom az érzéseim, próbálom egyből megélni az adott szituációkat. Megfelelő kérdések hangzottak el megfelelő időben, amik azóta is foglalkoztatnak."
N. Ferenc
5/5
"Vikivel utazni számomra ... az érzés, hogy hazaérkeztem. Az is gigantikusat hozzátett az élményhez, hogy éreztem: ő teljesen odaadja magát, benne van 100%ig a folyamatban. Egyszerűen csak ez az odaadó jelenlét önmagában is gyógyítana! ... Kimondhatatlanul hálás vagyok, hogy a Belső utazást megismerhettem."
G. Magda
5/5
"Számomra olyan volt az utazás Vikivel, mintha lámpást fogtam volna életem egy nehéz és sötét szakaszában. Nem kivezetett egy sötét szobából, hanem megmutatta, hogy mi árnyékolja be a szobát. És a szoba többé nem sötét, gyönyörű és fényárban úszik."
P. Marcsi
5/5
"Vikivel .... a Belső utazás valóban nagyszerű élmény és megoldást ad akár gyermekkori elakadásokra is. Őszintén ajánlom az érdeklődőnek, hogy vegyen részt Belső utazáson."
F. Tímea
5/5
"Többször utaztam Vikivel, ... sokat segített abban, hogy ... olyan érzések is előjöjjenek, amikhez addig nem volt hozzáférésem. Jó szívvel ajánlom kísérőként, érti és érzi, hogy mire van szüksége az utazónak, ezért minden utazás egy izgalmas mély felfedezés vele."
L. Orsolya
beszámolók

részletes visszajelzések

Kedves Utazóim,
Köszönöm, hogy az alábbi részletes beszámolóitok megosztása révén még többen ismerhetik meg a Belső utazás általi megkönnyebbülést. 🙂

Az alábbi részletes visszajelzések konkrétumokat is tartalmaznak utazóim életéből, így név nélkül olvashatjátok beszámolóikat.

Minden Belső munka összeadódik

Jó szívvel ajánlom

Bátorítalak, hogy bármely módszert is válaszd, dolgozz lelki problémáid feldolgozásán, hiszen ha te gyógyulsz, azzal szinkronjelenségként a környezeted is változásnak indul.

A magyarországi Belső utazás hivatalos honlapja

A nemzetközi The Journey method magyar képviselete, mely a magyar nyelvű akkreditált Belső utazás kísérői képzés kizárólagos szervezője.

Makra Márta – Diszlexia tanácsadás

Márti küldetése, hogy segítsen a diszlexiás gyerekeknek és szüleiknek jobban megérteni a diszlexia mibenlétét. Segítségével tudatossá válhatnak a diszlexiások erősségei felől, megtanulva gondozni azt.

Keresztes Szandra – Családállítás

Szandra a Belső utazás kísérés mellett a családállítás módszerével segíti feloldani a családban korábban történt események általi hatások következményeit.

Olyan események is hatással vannak ránk, melyek akár azon családtagjainkkal történtek korábban, akiket nem is ismertünk„.

Elekes Orsolya – Gondolatformáló Coaching

Orsi a Belső utazás kísérői praxisa mellett coachinggal is segíti a hozzáfordulókat. Coachként a kérdezés technika által vezet Téged rá arra, hogy másképp tudd szemlélni a helyzetedet, és az elmédet a saját szolgálatodba állíthasd.

Molnár Szilvia – okleveles pszichológus, művészetterapeuta jelölt

Szilvi transzperszonális útkeresőnek tartja magát, aki maga is komoly traumákon ment keresztül élete során. Kiemelten fontos számára a hyperérzékeny emberek támogatása és edukálása, a serdülő tanácsadás valamint önismereti csoportok vezetése.

Stréda Eszter – pszichodráma, szupervízió

Eszter szupervizori és tanácsadói munkájában is szívesen használja a pszichodráma elemeit, mivel ezek könnyen és gyorsan láthatóvá és érthetővé teszik a belső tartalmakat. Két évtizede gyakorolja a Tai Chi Chuan és a csikung művészetét, természetgyógyászatot tanult, így a test bölcsességének is teret hagy munkájában. Nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a kliensei saját magukban és a kapcsolataikban is rátaláljanak a testi-lelki egyensúlyra.

Wiesner & Snír Academy and Consulting – Csoportdinamikai tréningek

Miután Edina és Péter által tartott (bentlakásos, 5 napos) csoportdinamikai tréningen részt vettem, nagy rálátást kaptam a csoportban való működésemre, hiszen a csoporttagok folyamatos személyes visszajelzést adtak a viselkedésemre, és be kell vallanom, a kellemetlen visszajelzések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy reálisabban lássam magamat. Érdemes rászánni azt az 5 napot.

Ha rám hivatkoztok, a képzők 10% kedvezményt biztosítanak a csoportdinamikai képzéseik árából.
SEGÍTSÜNK MÁSOKON, MERT A "MÁSOK" IS MI VAGYUNK

Visszaáramoltatás

Sokat várakozunk életünk során. Várva míg … több időnk lesz, megfelelő munkánk, anyagi biztonságunk… és sokszor nem realizáljuk, amiből már akkor is adni tudunk, amikor még nem tökéletes minden körülmény. Nem szükséges nagy dolgokra gondolni, csak hagyjuk nyitva magunkat arra, hogy számos teendőink közepette is észrevegyük azokat a hirtelen felbukkanó lehetőségeket, melyek során adni tudunk.
Azoknak szeretnék felajánlani ingyenes Belső utazási lehetőséget, akiket megszólított a Belső utazás módszere, de jelenleg anyagilag nem engedhetik meg maguknak. Ha készen állsz a változásra, akkor az alábbi jelentkezési lap kitöltésével tudsz jelentkezni a fenntartott helyekre.