Hamvas Béla
Ellenjavallatok

Milyen esetekben ne masszíroztass?

A masszázs nemcsak mechanikai ingerrel befolyásolja tested folyamatait. Belső szerveink bőrünk bizonyos zónáihoz kapcsolódnak, reflexszerű folyamatokat elindítva (távolhatás), tehát az idegrendszer révén ezen pontok masszírozásával belső szerveinkre is hatni tudunk. Ezáltal fordulhatnak elő olyan esetek, amikor a masszázs fokozott megterhelést jelenthet szervezetünk számára. Az alábbi felsorolásban szereplő tényezők 3 csoportba sorolhatóak, hiszen egy részük esetén a masszázs abszolút ellenjavallott, azaz a felsorolt betegségben szenvedő embert nem szabad masszírozni. Más részük csak egyes testtájak masszázsát, harmadrészük pedig csak bizonyos fogások alkalmazását zárják ki.

Kérlek, vedd komolyan az ellenjavallatokat, hiszen bizonyos esetekben a masszázsnak egészségkárosító hatásai is lehetnek!

Nem alkalmazható kiegészítő kezelésként a masszázs:

A dialízis eljárás megtisztítja a vért a salakanyagoktól veseelégtelenség esetén. A masszázs fokozza a keringést és a kiválasztást, mely során a bomlástermékek gyorsabban ürülnek, így felhalmozódhatnak, ezért nem lehet ezesetben masszíroztatni.

Minden olyan állapot, ami érintkezésen, leheleten, bőrön, keresztül terjed. (TBC, AIDS, hepatitis, influenza, COVID).

FERTŐZŐ BŐRELVÁLTOZÁSOK:

Bakteriális, vírusos, gombás, orbánc, szemölcs, ekcéma, himlő, övsömör, fekélyek melyek esetében a masszázs csak fokozza a tüneteket, tehát a vendég tünetei fokozódhatnak. Elhallgatott bőrbetegség esetén megfertőzhetem vele a következő vendégemet és magamat is. Vigyázzunk egymásra!!!

 

A csontritkulás (osteoporosis) a csontok tömegének
és mésztartalmának csökkenése, mely fokozott törékenységgel jár.
Sajnos előrehaladott állapotban már enyhe behatásra, trauma
nélkül is törés következhet be, ezért nem javallott a masszázs.

A központi idegrendszer leggyakoribb megbetegedése. Az epilepszia egy olyan agyi elektromos túlműködési zavar, mely eszméletvesztéssel, görcsrohamokkal, hallucinációval is járhat.

Mivel a masszázs közvetve hat az idegrendszerre, így epilepszia esetén elkerülendő alkalmazni.

Azonnali orvosi beavatkozást igényelő állapotok esetén tilos a masszázs alkalmazása (pl. súlyos asztmás roham, friss agyi történések (agyvérzés, stroke, agyrázkódás, infarktus), gége ödéma, hasi katasztrófa, méhen kívüli vagy veszélyeztetett terhesség, eszméletlen beteg, begyulladt vakbél).

A masszázs megemeli a testhőmérsékletet, így fokozott terhelést jelent a szervezet számára, hiszen felgyorsítja a keringést. Ilyenkor kérlek pihenj, hogy a tested gyorsabban regenerálódhasson.

 

Elsősorban a kezelőorvos jóváhagyásától illetve a közérzetedtől/állapotodtól függ, hogy mikortól masszíroztathatsz.

Amire számíthatsz:

1. Egyszerű sebészeti beavatkozás: altatás nélküli 1 napos műtét (pl. anyajegy eltávolítása, méhszájseb vagy lipóma eltávolítása, fog implantátum beültetése) után 2-4 hétig ne masszíroztass.

2. A kisműtétek/laporoszkópos műtétek (pl. endometriózis műtét) után legalább 4 héten át ne serkentsük masszázzsal az amúgy is  leterhelt
májat és veséket, hanem engedjük a szervezetet a maga ütemében gyógyulni!

3. A nagy műtéti beavatkozások (pl. traumás sérülések, törések, ficamok, rándulások, császármetszés, izom és szalagszakadások) után minimum 6-8 hét elteltével lehet leghamarabb masszázst alkalmazni.

MENSTRUÁCIÓ:

A masszázs keringésfokozó hatása fokozza a vérzést. Ez extra terhelést okoz a méhnyálkahártya leválasztását végző szervezet számára, így a menstruáció első két napján ne masszíroztass.

VÁRANDÓSSÁG ALATTI 1-3. ÉS 8-9. HÓNAP:

Masszázs nem javasolt a várandósság első három hónapja alatt (hiszen vetélést okozhat), valamint utolsó két hónapja alatt (mivel beindíthatja a szülést). A szülés utáni első 6 hétben valamint a császármetszés utáni 8-12 hétben sem ajánlott masszíroztatni.

LOMBIKPROGRAM ALATT:

A masszázs fokozhatja a vetélést, így csak nőgyógyász javaslata mellett alkalmazható.

Onkológusi szakvéleményhez kötött. További áttétekhez vezethet, amikor masszázzsal fokozzuk a nyirokkeringést, hiszen a nyirok utak mentén gyorsan szétszóródnak a rákos sejteket. 

A masszázs, közérzetjavító hatásáért a felépülés szakaszában, vagy a gyógyulttá nyilvánítás után alkalmazható, de mindenképpen orvosi jóváhagyáshoz kötött.

KEMOTERÁPIA, SUGÁRKEZELÉS:

A masszázs serkenti a kiválasztási folyamatokat, így még nagyobb munkára fogja a májat és a vesét, a rákkezelés során bejutott kemoterápiás vegyianyagok kiválasztával. Ilyenkor olyan a masszázs a szervezetnek, mint egy cunami, mindent lerombolhat. Adj időt a szervezetednek arra, hogy a maga ritmusában dolgozhassa fel ezeket a vegyiganyagokat.

Bármiféle szív és keringési rendellenességnél szükséges lehet kardiológus szakvéleménye. Rendellenességnek számít a szívbillentyűzavar és a ritmuszavar is. Előrehaladott stádiumú szívbetegségeknél, amikor már megjelentek a szívelégtelenség tünetei is (pl. gyakori éjszakai vizelés, fulladás, gyengeség, a láb ödémái, mellkasi fájdalom, szívdobogás), akkor masszázzsal beavatkozni kockázatos lehet a mesterségesen (gyógyszerrel) beállított egyensúlyi állapotba.

KEZELETLEN MAGAS VÉRNYOMÁS:

A masszázs olyan, mint egy szivattyú, hiszen a mechanikai nyomás erőteljesen a szív felé tolja a vért. Magas vérnyomás esetén ez hányingert, szédülést, rosszullétet, de akár ájulást is okozhat. Kérlek, kérd orvosod véleményét masszázs előtt. Beállított vérnyomásnál nincs akadálya a masszázsnak.

PEACEMAKER:

A masszázs megzavarhatja  a készülék működését, ami így életveszélyes lehet.

Ha már fájdalommal jár a visszeres állapotod, akkor a masszázs mechanikai behatása elősegítheti a vérrögök leszakadását és fokozhatja a fájdalomadat is. Orvossal konzultáció elengedhetetlen az erek állapotáról!

 

Alkohol, kábítószer, esetleg erős fájdalomcsillapító, nyugtató gyógyszerek hatása alatt állók masszírozása tilos. A masszázs emeli a test hőmérsékletét, így ezek a stimulánsok gyorsabban felszívódnak és rosszullétet okozhatnak.

Bizonyos testtájak masszázsa elkerülendő:

Aktív gyulladás tünetei: az adott terület duzzadt, meleg, piros, fáj és mozgásában/működésében korlátozott. Aktív szakaszban kérlek fordulj szakorvosodhoz!

Amikor a duzzanat, melegség és pirosság lement, és csak a mozgáskorlátozottság és fájdalom maradt, akkor már masszőr is tud segíteni, addig viszont nem a masszőr kompetenciája!

Az alábbi aktív gyulladásos esetekben se masszíroztass, mert a masszázzsal csak fokozzuk az amúgy is megemelkedett testhőmérsékletet: Arcüreggyulladás, torokgyulladás, fülgyulladás, tüdőgyulladás, foggyulladás, felfázás, petefészek gyulladás stb. 

Kérlek, várj néhány napot, amíg elmúlik a gyulladásod aktív szakasza!

Amikor seb, genny vagy vérzés áll fenn, akkor az adott területeket elkerüljük, hiszen nagy a fertőzés veszély.

A rheumatoid artritis aktív szakaszában, amikor megjelenik a bőrvörösség, pirosság és a duzzanat, a masszázs fokozza a meglévő gyulladást, ami erős fájdalommal járhat, így a gyulladt ízület nem masszírozható.

Nyugalmi szakaszban viszont nagyon jó hatású a masszázs.

Nem kizáró ok várandósság alatt masszíroztatni, hiszen kimondottan a „kismama masszázs” megfelelő választás lehet, de igénybevétele előtt érdemes lehet szakorvos véleményét kérni.

Ilyenkor megváltozik a fogások
erőssége és jellege, és nem lehet a szokott módon fektetni a vendéget.

Maximum a bordák alsó vonaláig (pl. hátat, vállövet) valamint a lábakat a teljes várandósság során egyhébb erősséggel, de masszíroztathatjuk. Ami viszont ellenjavallt, az a derék és a csípő vérkeringésének fokozása (ezeket is csak a várandósság bizonyos szakaszaiban pl. 1. és 3. trimeszterben tilos masszíroztatni)!

bizonyos masszázs fogások nem alkalmazhatóak:

A cukorbetegség (diabetes) az inzulin hormon termelésének rendellenességekor jelentkezik, túl magas vagy alacsony formában. 

Cukorbetegség esetén szabad masszíroztatni, de feltétlen jelezni kell, mivel ájulás vagy szédülés jelentkezhet. A masszázs megemeli a vérnyomást, ami az inzulinra is kihatással lehet, így csak enyhe fogásrendszerű masszázs végezhető.

Általában a gerincnél alakul ki, kimozdult csigolya, csontkinövés, vagy a porckorong kiboltosulása miatt. Zsibbadással, átmeneti bénulással vagy izomgyengeséggel is járhat, hiszen a kilépő ideg adatáramlása megtörik. Fontos a mélyizmok megerősítése, és becsípődés esetén a terület melegítése (meleg vizes borogatás). Enyhe, de vérbőséget fokozó masszázs a környező izmok lazítására, továbbá a kimozdult csigolya helyrerakását követően gyógytorna az izomzat erősítésére.

A csontritkulás (osteoporosis) a csontok tömegének
és mésztartalmának csökkenése, mely fokozott törékenységgel jár.

Nem ütögetünk, nem fejtünk ki erőteljes nyomást a hátra és a csontokra, csak felszínes fogásokat alkalmazunk.

Az aktív gyulladásos szakasz után, amikor elmúlt a duzzanat, melegség és pirosság, de még fáj  valamint mozgásában korlátozott az adott terület, akkor ezen területek elkerülésével végezhető a masszázs: Foggyulladás, felfázás, petefészek gyulladás, arcüreggyulladás, torokgyulladás, fülgyulladás stb.

 

A varicositas – visszérbetegség során a vénákban fennálló tartós nyomás (magas vérnyomás) miatt az erek kitágulnak. A visszér billentyű elégtelen működése a vér  pangásához vezethet. Fontos a mozgás bevezetése, hogy az érfalak megerősödhessenek és a véráramlás megfelelővé váljon, de érdemes lehet kompressziós harisnyát viselni, ezzel serkentve a vérkeringést, elkerülve a kitágult szakaszokon a vér pangását.

Nyomás enyhe, inkább csak simítunk, rövid időtartammal (~5 perc). Visszér masszázs: lapos tenyérrel nyomás.

 

Trombózis tekintetében megkülönböztetünk mélyvénás-, (az alsó végtag mélyen futó vénáit érintő) és artériás (végtagokat, szív artériát, agyi ereket érintő) trombózist.
Csak a simító mélyre nem nyomó, ízületi átmozgatást tartalmazó masszázs javallott, hiszen a fokozott nyomás hozzájárulhat a vérrögök leszakadásához, ami elzáródáshoz vezethet.

Trombózis tünetei, melyek esetén azonnali ellátásra van szükséged: ha az egyik végtagodban hirtelen jelentkezik a fájdalom, beduzzad, elszíneződik, mozgása korlátozottá válik. Ilyenkor azonnal hívj mentőt.

 

A véralvadás rendellenességei az alábbiak lehetnek: vagy a fokozott véralvadás (trombózishoz, embóliához vezethet), vagy a csökkent véralvadás (eredménye a vérzékenység).

VÉRRÖGKÉPZŐDÉS:

A vérrög (vércsomó, trombus) a véralvadás végső terméke, a véralvadást szabályozó folyamatok egyensúlyának felborultásakor jön létre. Sérülések esetén a véralvadás életmentő.

 A fokozott nyomás hozzájárulhat a vérrögök leszakadásához, ami elzáródáshoz vezethet, így csak a simító mélyre nem nyomó, ízületi átmozgatást tartalmazó masszázs javallott.

 

VÉRZÉKENYSÉG:

Lényege, hogy a vér alvadása erősen lelassul és bármilyen seb erős vérzést okozhat. Az igazi veszélyt azonban  a spontán ízületi- és izomvérzések jelentik (leukémia, haemophilia, scorbut, trombózis után, sincumar és marcumar szedésekor).

A masszázs vérzést okozhat, így a vérzékenység és vérhigító szedése esetén kizárólag enyhe fogásrendszerű masszázs végezhető, illetve visszér esetén az alsó végtag kivételével lehet masszírozni.

Mozgásszervi megbetegedéseid esetén, kérlek elsőként kezelőorvosoddal konzultálj!

A masszázs nem helyettesítheti az orvosi ellátást, beavatkozást vagy a gyógykezelést!

MEGERŐSÍTÉSt kérek

Kérdéseid esetén

Ha az ellenjavallatok kapcsán további kérdéseid adódnának, akkor a mellékelt űrlapon tudod feltenni őket.

Viki

Itt megtalálsz...