Hamvas Béla
módszerről

Mi is az a Belső utazás?

A Belső utazás egy egyedülálló módon felépített, érzésekkel dolgozó ÖNISMERETI MÓDSZER. Egy olyan elengedési folyamat, mely a mélyen elzárt fájdalmas érzéseink átéléséhez segíthet hozzá. Ezek a fájdalmas érzések valójában korábbi nehéz élethelyzeteink feldolgozatlan érzelmi lenyomatai, melyek nem találják a kiutat lényünkből. 

A belső utazás nem csodaszer, viszont csodákra képes, hiszen ezt a bent rekedt feszültséget segíthet végleg kiengedni.
Alkalmanként 3-3,5 óra belső munka, mely révén hozzáférhetővé válhat mindaz, ami látens módon megnehezíti mindennapjainkat.
kapcsolatfelvétel

SZEMÉLYESEN

Nyíregyházán

 

ONLINE

A belső utazásnak nem feltétele a személyes jelenlét, hiszen egy hordozható eszköz (laptop, tablet, mobiltelefon) segítségével, otthonunk biztonságából is tudunk online kapcsolódni.

kezdetek

Mi hívta életre a Belső utazás módszerét?

1992-ben egy amerikai írónő, Brandon Bays számára kristályosodott ki a Belső utazás módszere (The Journey method), miközben különböző gyógyászati módszereket alkalmazva saját gyógyulásán dolgozott. Méhének kosárlabda méretű daganata 6 és fél hét alatt teljesen visszafejlődött. 1996-tól módszerét környezetében lévőkön kipróbálva ismerte fel, hogy nemcsak testi betegségek, hanem lelki problémák feloldásában is csodálatosan működik, nem beszélve arról, hogy saját spontán gyógyulása is korábbi traumái feldolgozása révén történt meg. Gyógyulásáról illetve a hozzá fordulók esetleírásaiból könyvet írt, melyet 23 nyelvre fordítottak le.

Az alábbi linkre kattintva megismerheted a nemzetközi weboldalt és a módszer kialakulását leíró könyvet.

a belső utazás folyamata

Hogyan épül fel egy általam kísért önismereti folyamat?

részletesen

1. Ingyenes előbeszélgetés

kapcsolatfelvétel lehetősége: telefonon vagy google meet videóhívásban

Bátorítalak, hogy kérdéseid esetén foglalj időpontot egy ingyenes ELŐBESZÉLGETÉSRE, mely révén mindketten könnyebben el tudjuk dönteni, hogy a problémád feloldásában tud-e segíteni a Belső utazás módszere.

Javaslom az ELŐBESZÉLGETÉS előtt a Gyakran Ismételt Kérdések átolvasását, hogy a beszélgetés 20 perces időkeretében már csak az ezeken kívül felmerülő kérdéseiddel tudjunk foglalkozni.

RÉSZLETESEN

2. Belső utazás szakaszai

kapcsolatfelvétel lehetősége: személyesen vagy google meet videóhívásban

A Belső utazás folyamata csukott szemmel történik és tudattalanodba vezet, azaz minden korábbi élettapasztalat/emlék/érzés tárházába. A módszer több terápiás és spirituális eszközt ötvöz, vallási meggyőződés nélkül.

Miután időpontot foglaltál hozzám, feltáró kérdéseket küldök számodra e-mail-ben, hogy az aktuális problémád gyökerére vihessük a fókuszodat.

Probléma jellegétől függően két típusú Belső utazást lehet megkülönböztetni: testi és érzelmi utazást. A „testi” utazást betegség, szervi elváltozás, testi fájdalom vagy diszfunkcionalitás esetén használjuk, míg az „érzelmi” utazást érzelmi elakadáskor. Mivel minden utazás személyre szabott, így én is ezen két típus egyvelegét használom, további introspekciós és imaginációs eszközökkel kiegészítve.

Mindaz, ami a felszínen problémaként mutatkozik, az a múltunkban gyökerezhet és hozzáférhetővé válhat, ha elcsendesítjük az elménket, így az érzéseink a maguk rejtélyes útján vezethetnek el, azokhoz az emlékekhez, amelyek szerepet játszanak jelenlegi helyzetünk kialakulásában. Egyszerűen fogalmazva, csak engedjük, hogy az legyen, ami éppen van, mindegy, hogy ez harag, üresség, fájdalom, nem címkézzük többé, csak benne maradunk. Abban tudlak segíteni, hogy képessé válj az érzéseiddel maradni, legyen az bármennyire is fájdalmas.

Egy utazásban általában egy témát dolgozunk át. Ez az átírás szinkronjelenségként változást indíthat el jelenedben.

A kiürítés fontos része a folyamat során bevezetett „tábortűz képi gyakorlata”, mely lehetőséget ad arra, hogy megjelenő emlékeid kapcsán kimondhasd mindazt, amit akkor nem tudtál kimondani/nem lett volna biztonságos kimondani/vagy akkor még nem is tudtad megfogalmazni (kora gyermekkori események).

A kiürítés szakasza elvezethet téged a megbocsátásig, ami lehet, hogy a Belső utazásod előtt még elképzelhetetlennek tűnt.

A folyamat ellenőrző, jövőbe mutató része, mely során szemügyre vesszük, hogy maradt-e feszültség benned a problémád átdolgozását követően. Ha mégis további feszültséget észlelsz, akkor visszatérünk a folyamatod azon állomásához, ahol további átdolgozás szükséges.
A Belső utazást követő rövid lezáró beszélgetés. Megoszthatod felismeréseidet, felteheted kérdéseidet, de ha csak csendben szeretnél lenni, szemlélve, hogy milyen más a korábbi problémád nélkül tekinteni a világra, az is teljesen rendben van.
részletesen

3. UTÁNKÖVETÉS

utánkövetés formája: e-mailben

Fontosnak tartom a Belső utazást követő kapcsolattartást, így a Belső utazásodat követő 2 hétben két alkalommal
(1 nap és 2 hét múlva) foglak e-mailben keresni, érdeklődve arról, hogy „Hogy vagy?” és „Milyen változást indított el benned a folyamatod?”, így segítve a felszínre került felismeréseid integrációját.

CSOMAGAJÁNLAT

INTENZÍV 4 alkalmas Belső utazás

Krónikus, hosszú ideje fennálló probléma esetén több utazás válhat szükségessé ahhoz, hogy rétegről-rétegre szembe tudjunk nézni a tüneteinket fenntartó "gyökér-okokkal". Az INTENZÍV utazások esetében a szűk időkeret fontos tényező. Az utazások 2 hetente történnek (a 4 alkalomnyi Belső utazás teljes időkerete maximum 8 hét), ezáltal a folyamatos belső munka felgyorsítja az "énvédő" rétegeink lebontását, mely által nagy lépésekben haladhatsz a vágyott kiegyensúlyozott élet, egészségesebb érzelmi és testi működés felé.

Mivel az INTENZÍV utazások havi 2 alkalmat jelentenek, így alkalmanként 15% kedvezménnyel tudnak utazni azok, akiknek szükséges gyorsabban haladniuk az önismeretben vagy a testi gyógyulásuk elősegítésében.

A kedvezmény további részleteit az Általános Szolgáltatási Feltételek tartalmazzák.

önismeret elősegítése

Belső munkát ajándékba?

Ha szívesen meglepnéd szeretteidet a Belső utazás önismereti folyamatával, azt erre a linkre kattintva megteheted.

előbeszélgetésre készülve

Gyakran ismételt kérdések

További kérdéseid esetén keress bizalommal egy ingyenes ELŐBESZÉLGETÉSRE.

Egy egyedülálló módon felépített elengedési folyamat, mely a mélyen elzárt érzéseink átéléséhez segít hozzá. Fájdalmas érzéseink valójában csak nehéz élethelyzeteink feldolgozatlan lenyomatai, melyek a kiutat keresik lényünkből. A Belső utazás ezt a bent rekedt feszültséget segíthet végleg kiengedni.
 
Sajátos eszközrendszere révén hozzásegít ahhoz, hogy azon érzéseidhez is kapcsolódni tudj, melyekről esetleg eddig tudomást sem vettél. Egyszerűen fogalmazva, csak engedjük, hogy az legyen, ami éppen van. Mindegy, hogy ez harag, üresség, fájdalom, nem címkézzük, nem szennyezzük be mindenféle gondolattal, csak maradunk tisztán az érzéssel, legyen az bármennyire is fájdalmas. Ezen folyamat által képessé válhatsz arra, hogy megszabadulj bármilyen hátráltató tényezőtől, szokástól, viselkedéstől.

Érzelmi elakadások, kapcsolati nehézségek esetén:

Az utazás a fel nem dolgozott érzelmi traumákhoz (az egyént ért, hosszú időre kiható érzelmi sérülésekhez), szorongásokhoz segít hozzáférni azáltal, hogy kimondásra kerülhet mindaz, amit talán még magunk előtt is szégyellünk.
 
Testi gyógyulás elősegítésében:
Test és lélek harmóniájának kibillenése esetén fontos, hogy a testi tünetek kezelése mellett a lelki okokat is feltárjuk. A belső utazás a tünetekhez kapcsolódó érzelmi elakadásokat, életeseményeket segít felszínre hozni. Ezáltal lehetségessé válhat a tüneteinket fenntartó érzelmi okok feloldása. Betegség, elváltozás esetén fontos, hogy a testi kezelések mellett, lelki sebeink begyógyításával is támogassuk testünk gyógyulását. Az okok felismerésén túl lehetőséget kaphatunk a velünk történtek mélyebb megértésére is.
 
Önkorlátozó hiedelmeink feltárásához:
Felmerülhetnek élethelyzetek, amikor értetlenül figyeljük indokolatlanul heves reakcióinkat, saját tehetetlenségünket. A Belső utazás segít felidézni azokat a múltban átélt életeseményeket, melyeknél megfogadtunk valamit, hogy további fájdalmaktól megvédjük magunkat, vagy éppen fóbiáink alakultak ki, melyek visszatarthatnak haladásunkat szolgáló döntéseink meghozatalától.

3-3,5 óra közé tehető egy folyamat időtartama, melyből maga az utazás 2-3 óra.

Ha nagyon leegyszerűsíthetném, akkor négy, jól elkülöníthető szakaszra bontanám: 

1. Téma feltárása (időpont foglalásod után „FELTÁRÓ” kérdéseket küldök számodra, melyeket közvetlenül az utazásod előtt átbeszélünk, a problémáid gyökér-okait megcélozva.~20 perc), 

2. Kiürítés (a csukott szemmel történő belső utazás folyamata, mely időtartama egyéntől és probléma összetettségétől függően változik, ~120-180 perc), 

3. Integráció (a folyamat ellenőrző része, mely során áttekintjük a Belső utazás során átdolgozott témádat, de ha maradt benne további feszültség, visszatérünk a folyamatod megfelelő részeihez további kiürítésre ~ 10 perc),

4. Lezárás (az utazást követő rövid áttekintő beszélgetés, amennyiben szükségét érzed átbeszélni/leírni a folyamat alatti felismeréseidet/megéléseidet ~10 perc).

Egy ilyen mély belső munka után további támogatásra lehet szükséged. Így az utazásod után nem engedem el a kezedet. Belső utazásodat követő 2 hétben kétszer foglak keresni e-mailben (1 nap és 2 hét múlva), érdeklődve arról, hogy „Hogy vagy?”, „Milyen változást indított el benned a folyamat?” és ezen megkereséseim alkalmával nyugodtan felteheted felmerülő kérdéseidet is.
Személyesen Nyíregyházán vagy online (stabil interneteléréssel és egy egyszerű fülhallgatóval).
Ha nem megoldható számodra a háborítatlan környezet, viszont messze élsz Nyíregyházától, akkor is keress bizalommal, hogy tovább irányíthassalak kollégáimhoz.
A befelé fordulás alapfeltétele a biztonságos környezet. Ha lehetőséged van 3-4 órát háborítatlanul eltölteni egy olyan helyen, ahol biztonságban érzed magad és nem fognak zavarni, rád nyitni, akkor kapcsolódhatunk video hívásban (Google Meet alkalmazással). A Belső utazás nagy fáradtságot érezhetsz, így online jelenléttel megspórolod a haza utat és utazás után egyből tudsz pihenni. Ha készen állsz, csak főzz egy csésze teát, helyezkedj el egy kényelmes egy fotelban/kanapén, takarózz be és máris minden adott ahhoz, hogy elindulj Önmagad felé. A Belső utazás online formában is olyan hatékonyan működik, mint személyesen.
 
Utazásod során kényelmes öltözet legyen rajtad és miután mindketten elhelyezkedünk megkérlek, hogy oszd meg velem néhány mondatban válaszaidat: Mi hozott ide? Mi az, ami foglalkoztat vagy épp nem hagy nyugodni? (~20 perc).
 
Ez lehet fel nem dolgozott gyász, megbetegedés, munkahelyi-; családi-; vagy bármilyen kapcsolati nehézség, de van úgy, hogy igazán meg sem tudjuk fogalmazni, azonban érzékelhetően megrekedt az életünk.
Mindaz, ami a felszínen problémaként mutatkozik, az a múltunkban gyökerezik és hozzáférhetővé válik, ha veszünk egy mély levegőt, becsukjuk a szemünket, ezáltal elcsendesül az elménk, így az érzéseink a maguk rejtélyes útján vezethetnek el azokhoz az emlékekhez, amelyek szerepet játszanak jelenlegi helyzetünk kialakulásában.
 
Amikor felszínre kerül egy érzés, azt tesszük, amit eddig talán soha: csak érezzük mindazt, ami érkezik. Az érzés feljön, átéljük és utána elhagy minket. Ilyenkor szokták megkérdezni az utazóim, hogy „Ez tényleg csak ennyi? Én meg ez elől futottam egész életemben…”
Amikor jön egy érzés és nem engedjük meg magunknak, hogy érezzük, az nem tud áthaladni, így bennünk reked. De kiutat találhat, ha megengedjük magunknak, hogy végre érezzük.
 
Ha nem vagy jól, oda csak neked van bejárásod. Csak te tudsz hozzáférni ahhoz, hogy korábban mikor érezted magad hasonlóan. A Belső utazás átalakító erejének egyik sarokpontja, hogy a teljes képzést elvégzett kísérők átmennek saját traumáik, legfájdalmasabb életeseményeik feldolgozásán, így teljes együttérzésükkel képesek jelen lenni Utazóik folyamatába, hiszen ez az érzelmi támogatás teszi képessé az Utazót, hogy szembenézhessen legmegrázóbb életeseményeivel. 

Kísérőként csak kérdező vagyok, hiszen ez nem tanácsadás, de nem is terápia. Nincs szükség hónapokon keresztül belső utazásra járni, hiszen egy folyamat időtartamából adódóan is (2-3 óra) sokkal mélyebbre visz, mint a kognitív technikák.

Van, akinek egy alkalom is elegendő, de ha gyermekkorból eredő a probléma, akkor több alkalomra is szükség lehet. Utazások között érdemes lehet 1-2 hét szünetet tartani, hogy az utazás által érkezett felismerések integrálódhassanak.
 
A mélylélektani folyamatok esetében rálátást kapunk az énvédelmi mechanizmusainkra. A megkönnyebbülésünk forrása ambivalens módon pont ott lesz, ahol hárítunk, ami elől menekülünk, aminek ellenállunk. Rétegről rétegre haladunk addig, amíg szembe tudunk nézni problémáink kiváltó okával. Az utazás során az utazó érzelmei, testi érzetei, bekúszó emlékei mutatják az utat az elakadásai forrása felé.